Nota de CNT-Arqueologia

CNT denúncia irregularitats generalitzades al sector de l’Arqueologia de Catalunya
- 6 mesos després de la signatura, les empreses no apliquen bé el conveni del sector
- CNT proposa la reconstitució de l’Assemblea de Treballadors de l’Arqueologia


Després de 6 mesos de la signatura del Conveni Col·lectiu del sector de l’arqueologia, CNT-Arqueologia ha fet públic un comunicat on es denúncia de forma generalitzada una mala aplicació del mateix, a més a més d’una passivitat total dels delegats sindicals que varen signar l’acord.
Fa poc més de 6 mesos que l’Assemblea de Treballadors va acceptar la proposta que CCOO havia preacordat amb la Patronal del sector, malgrat que cap treballador havia pogut llegir el document que estaven votant segons informa el Sindicat d’Arqueologia de CNT. Aquella jornada, es va finalitzar un procés que havia durat més de 3 anys inexplicablement.
La CNT del sector, va mantenir una actitud crítica amb la signatura del conveni malgrat CCOO els havia deixat fora de la mesa negociadora inexplicablement. En vistes que la negociació estava encallada i no havia garanties que les propostes de l’Assemblea de Treballadors del sector tinguessin sortida, CNT va liderar la primera vaga del sector a la primera i més gran empresa catalana. La vaga va millorar la situació de la plantilla, però no es va poder extendrer a la resta d’empreses del sector.
Avui, CNT segueix mantenint una actitut crítica amb el conveni signat. En un comunicat que va fer públic dissabte, el sindicat declara que les parts més importants per a garantir minvar la precarietat laboral al sector vàren ser esborrats literalment de l’acord que se suposava que els treballadors havien votat a favor. Així, el redactat de les categories professionals que els treballadors van passar a la patronal ha sigut eliminat i la seva situació ara és a mercé de la part que la Patronal va imposar durant les negociacions a CCOO.
El sindicat també denúncia que la clàusula d’estabilitat laboral ha sigut finalment eliminada del redactat, i la temporalitat laboral no ha estat solucionada essent a dia d’avui encara una pràctica habitual al sector. Un altre punt conflictiu finalment no inclós al conveni va ser les ràtios, que garantien una mínima presencia d’oficials per cada cer nombre d’auxiliars, assegurant així la promoció interna dins la plantilla i evitant situacions que es podrien entèndre com de frau en les categories laborals. I, entre altres aspectes, es lamenta que per a les categories inferiors la taula salarial no ha aconseguit superar el mileurisme, essent aquest un problema important donat l’alt cost de la vida a Catalunya.
Finalment, CNT ha denunciat la passivitat dels delegats sindicals que vàren signar l’actual conveni. És per això que proposa com a necessària la reconstitució de l’Assemblea de Treballadors de l’Arqueologia (després que es "suïcidés" un cop signat el conveni), com a veritable eïna de classe per als treballadors del sector al marge de la seva filiació. Una assemblea al marge, aquest cop sí, autogestionada i sense intromissions profesionals alienes a l’Arqueologia.

Federació Local de Sindicats de Barcelona,

CNT-AITAgència Confederal de Barcelona